8.9 van onze klanten
15.000 tevreden klanten
18.319 vloerverwarming installaties geïnstalleerd & geleverd

Ondervloer laminaat vloerverwarming kopen? 10 dingen die je wilt weten!

Ondervloer laminaat vloerverwarming kopen? 10 dingen die je wilt weten!

Vloerverwarming in huis maar nog op zoek naar een vloerafwerking? Hier zijn 10 dingen die je wilt weten over ondervloeren en vloerverwarming. Laminaat leggen is een goede keus wanneer je vloerverwarming hebt, maar welke ondervloer voor laminaat is geschikt voor vloerverwarming? En waar moet je opletten als je een ondervloer voor laminaat met vloerverwarming gaat kopen? Je leest er alles over in onze blog: Ondervloer laminaat vloerverwarming kopen? 10 dingen die je wilt weten!

Vloerverwarming

Droogbouw vloerverwarming laten installeren door de professionals van 123vloerverwarming.nl?

#1 Waar let ik op bij het kiezen van een laminaat ondervloer?

Bijna alle laminaat soorten zijn geschikt voor een vloerverwarmingssysteem. Het belangrijkste waarop gelet moet worden is de ondervloer. De warmteweerstand van de laminaat ondervloer mag niet te hoog zijn. Als deze te hoog is wordt de vloer langzaam of niet warm. Let er daarom op bij het kiezen van een laminaat ondervloer dat de R-waarde zo laag mogelijk is. De R-waarde wordt mede door de dikte van de vloer bepaald.

#2 Hoe hoog mag de warmteweerstand van het laminaat en ondervloeren maximaal zijn?

De warmteweerstand ook wel R-waarde wordt uitgedrukt in m²K/W, dit is de isolatiewaarde van het materiaal. Hoe lager de isolatiewaarde hoe meer warmte het doorgeeft. De totale warmteweerstand van de ondervloer en de laminaatvloer samen mag als maximale waarde 0,15 m²K/W zijn. Is dit het geval dan weet je dat je een geschikte ondervloer hebt. Controleer altijd de verpakking van de ondervloer hierop staat doorgaans of het geschikt is in combinatie met vloerverwarming.

#3 Zijn er verschillen in soorten laminaat ondervloeren?

Er zijn verschillende soorten ondervloeren die variëren in dikte waardoor zij andere eigenschappen met zich mee brengen. Zo zijn er ondervloeren die goed isoleren tegen geluid. In een appartement kan dit goed van pas komen om geluidsoverlast te voorkomen. Daarnaast zijn er ondervloeren die beter egaliseren. Heeft de vloer oneffenheden kan dit egaliserend vermogen een oplossing bieden, kies hiervoor een dikkere ondervloer. Zorg dus dat je een vloer kiest die past bij je wensen en woning.

#4 Waarom is een ondervloer belangrijk?

Het kiezen van de juiste ondervloer is belangrijk voor het prettig wonen. Zo heeft het een groot effect op de levensduur van het laminaat. Dit voorkomt optrekkend vocht doordat het niet door de ondervloer heen komt en bij het laminaat. Verder zorgt het voor een prettigere ervaring doordat het oneffenheden egaliserend vermogen. Als laatste werkt het geluiddempend wat prettig is voor de onderburen.

#5 Wat is de voorbereiding om een ondervloer laminaat te leggen?

Een goede voorbereiding is het halve werk, dat geldt zeker voor het leggen van een vloer. De ondergrond waar de ondervloer op komt te liggen, heeft effect op de vloer. Voordat je begint zorg je dat de ondergrond geëgaliseerd is. Wanneer dit goed gebeurt hoeft de ondervloer oneffenheden minder te corrigeren. Dit voorkomt dat er na verloop kieren ontstaan, dit draag bij aan de de vloer strak ligt. Wanneer de vloer egaal is, kan deze schoon gemaakt worden. Zorg dat de vloer schoon en stofvrij is. Dit zorgt voor het beste resultaat.​

#6 Wat zijn handige tools om een laminaat ondervloer te leggen?

Goed gereedschap is onmisbaar bij het leggen van een ondervloer.

Het volgende gereedschap heb je nodig bij het leggen: schuif- en breekmes, een rolmaat en een winkelhaak. Door het juiste gereedschap binnen handbereik te hebben bespaar je tijd en maakt het de klus makkelijker.

Behalve het juiste gereedschap is het ook van belang dat de ondervloer in dezelfde richting gelegd wordt als de laminaatvloer die erop komt. Tijdens het leggen kun je iets op de ondervloer leggen zodat deze niet verplaatst wanneer je er mee werkt.

#7 Mag een vloerkleed op vloerverwarming gelegd worden?

Vloerkleden kunnen prima op de vloer gelegd worden als hier vloerverwarming onder zit. Zorg wel dat er genoeg ruimte rondom het tapijt is waar de warmte de kamer in kan. Het kleed zorgt namelijk voor een extra isolerende laag op de vloer. Dit komt door de hoge warmteweerstand van textiel.

#8 Hebben verschillende soorten vloerverwarming invloed om de ondervloer keuze?

Er zijn verschillende soorten vloerverwarming verkrijgbaar.

Je kan kiezen voor elektrische vloerverwarming maar ook voor watergedragen vloerverwarming, dat is toch wel de meest bekende variant of voor infrarood vloerverwarming. De soort vloerverwarming heeft geen invloed op de keuze voor een type vloer. Een ondervloer kan op alle verschillende vloerverwarmingen gelegd worden.

#9 Wat is het voordeel van vloerverwarming?

  • Vloerverwarming heeft verschillende voordelen.
  • Het is een energiezuinige oplossing vergeleken met radiatoren.
  • De stralingswarmte zorgt voor een aangename warmte-afgifte over een groot oppervlak.
  • Het is een betrouwbare manier van verwarming.
  • Het is een oplossing die veel vrijheid geeft met inrichten omdat het onzichtbaar is. In een bestaande woning kan ook vloerverwarming worden toegepast.

#10 Zelf ondervloer laminaat aanleggen of laten doen?

Een ondervloer aanleggen voor de laminaatvloer kan prima zelf. Een beetje handige klusser heeft het zo gelegd. Wanneer je overweegt het totaal plaatje aan te laten leggen kun je contact opnemen met een specialist. Bijvoorbeeld de specialist in vloerverwarming die jou verder helpt met al je vragen rondom vloerverwarming, ondervloeren en laminaat.

123Vloerverwarming