8.9 van onze klanten
15.000 tevreden klanten
18.319 vloerverwarming installaties geïnstalleerd & geleverd

Vloerverwarming als hoofdverwarming?

Vloerverwarming als hoofdverwarming?

Stel je wilt graag vloerverwarming laten aanleggen. Combineer je deze dan met een bestaande warmtebron zoals een radiator? Of wil je de vloerverwarming als enige warmtebron inzetten?

Dit wordt ook wel de keuze tussen vloerverwarming als hoofdverwarming of vloerverwarming als bijverwarming genoemd. Wil je meer weten over de verschillende mogelijkheden? 123Vloerverwarming zet hieronder de verschillende opties voor je op een rij wanneer je moet kiezen tussen vloerverwarming als hoofdverwarming en een andere optie.

Vloerverwarming als hoofdverwarming

Droogbouw vloerverwarming laten installeren door de professionals van 123vloerverwarming.nl?

Verschil tussen hoofdverwarming en bijverwarming

Verschil tussen hoofdverwarming en bijverwarming

Hoofdverwarming en bijverwarming. Je hebt de termen vast al eens gehoord, maar wat betekent het nu precies?

Als je kiest voor vloerverwarming als bijverwarming dan maak je gebruik van meerdere warmtebronnen. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je vloerverwarming laat plaatsen en ook de bestaande radiatoren behoudt. Of je combineert de vloerverwarming bijvoorbeeld met een warmtepaneel.

Vloerverwarming als hoofdverwarming betekent dat de vloerverwarming de enige manier van verwarmen is. De vloerverwarming zorgt dan voor de complete opwarming van een ruimte.

Veelgestelde vragen over vloerverwarming als hoofdverwarming:

Kun je vloerverwarming als hoofdverwarming gebruiken?

De regel die altijd geldt is: warme lucht stijgt op. Als de warmte dus van de vloer afkomt, dan zal de hele kamer verwarmd worden. Het is mogelijk om vloerverwarming als hoofdverwarming te gebruiken. De vloer moet hier wel geschikt voor zijn en de ruimte moet goed geïsoleerd zijn. Dan kun je prima vloerverwarming als de enige warmtebron inzetten.

Is vloerverwarming voldoende in woonkamer?

Of vloerverwarming in de woonkamer voldoende is, hangt af van een paar factoren. Zijn de wanden, ramen, plafonds en de vloer zelf goed geïsoleerd? Dan is er weinig warmteverlies en kan de vloerverwarming goed zijn werk doen. Zorg ook voor de juiste isolatie rondom de vloerverwarming zelf. In dat geval kan vloerverwarming inderdaad voldoende zijn in grotere ruimtes zoals de woonkamer.

Wat is beter vloerverwarming of radiatoren?

Vloerverwarming verbruikt een stuk minder dan radiatoren. Dit kan oplopen tot wel 20% minder energieverbruik. De cv ketel hoeft namelijk minder hard te werken omdat de temperatuur van vloerverwarming constant gehouden kan worden. Het rendement van vloerverwarming is hiermee erg interessant. Ook ervaart men een fijne warmteverdeling en hoog comfortgevoel door vloerverwarming.

Hoe werkt vloerverwarming als hoofdverwarming?

Traditionele vloerverwarming maakt gebruik van een watergedragen systeem dat vaak is aangesloten op de cv ketel. De vloer wordt hiermee verwarmd door warm water. Bij vloerverwarming als hoofdverwarming is de vloerverwarming de enige warmtebron. Het werkt eigenlijk als een grote radiator.

Droogbouw vloerverwarming laten installeren door de professionals van 123vloerverwarming.nl?

Geschikte soorten vloerverwarming

Er zijn verschillende soorten vloerverwarmingssystemen. De één is meer geschikt als hoofdverwarming dan de ander. Hierin maken we onderscheid tussen een watergedragen vloerverwarmingssysteem en elektrische vloerverwarming.

Een watergedragen systeem werkt door middel van verwarmingsbuizen onder de vloer waar warm water doorheen stroomt. Dit type vloerverwarming is erg geschikt om als hoofdverwarming in te zetten. Het rendement voor grotere ruimtes is goed en er zijn geen extra warmtebronnen nodig.

Elektrische vloerverwarming werkt door middel van verwarmingsmatten, -kabels of -folie die direct onder de topvloer worden geplaatst. Deze worden aangesloten op het elektranet waardoor warmte ontstaat. Dit type vloerverwarming kan in bepaalde gevallen gebruikt worden als hoofdverwarming en wordt vaker ingezet in de vorm van elektrische vloerverwarming als bijverwarming. De ruimte moet voor hoofdverwarming erg goed geïsoleerd zijn en het oppervlak mag niet te groot zijn.

Kosten van vloerverwarming als hoofdverwarming

Wanneer je vloerverwarming als hoofdverwarming wilt gebruiken, is het goed om de kosten van vloerverwarming duidelijk te krijgen. Hiermee bedoelen we zowel de aanschafkosten als de gebruikskosten.

Een watergedragen vloerverwarmingssysteem is weliswaar duurder in de aanschafkosten, maar heeft vrij lage gebruikskosten. Bij elektrische vloerverwarming is dit precies andersom. Zeker wanneer het gaat om vloerverwarming als hoofdverwarming in een grote ruimte, is het goed om het rendement te bekijken. Zo kom je niet voor onverwachte kosten te staan.

Droogbouw vloerverwarming laten installeren door de professionals van 123vloerverwarming.nl?

Schakel ons in voor alle vloerverwarmingoplossingen

Het kan best lastig zijn om erachter te komen welk type vloerverwarming het beste is in jouw situatie. Wil je de vloerverwarming inzetten als hoofdverwarming of bijverwarming? Ga je voor een vloerverwarming met gas of droogbouw, of een elektrisch systeem? En met welke kosten moet je nu precies rekening houden?

123Vloerverwarming geeft jou antwoord op al deze vragen en meer. Je kunt hiervoor simpelweg contact met ons opnemen. Of vraag via onze website een vrijblijvende offerte aan voor een bepaald vloerverwarmingssysteem. Als expert op het gebied van vloerverwarming helpen we jou graag verder met een oplossing op maat!

In 4 stappen uw vloerverwarming offerte!

Stap 1 van 4

123Vloerverwarming