8.9 van onze klanten
15.000 tevreden klanten
18.319 vloerverwarming installaties geïnstalleerd & geleverd

Warmtepomp en vloerverwarming: een goede combinatie

Warmtepomp en vloerverwarming? De ideale combinatie

Een warmtepomp en vloerverwarming: dat is een hele goede combinatie. De systemen lijken zelfs een beetje op elkaar. Ze vullen elkaar naadloos aan en zorgen ook nog eens voor een lagere energierekening. Daarom zetten wij bij 123Vloerverwarming graag alle informatie voor je op een rij over deze topcombinatie binnen de energietransitie. Lees alles over vloerverwarming in combinatie met een warmtepomp.

Warmtepomp en vloerverwarming

Droogbouw vloerverwarming laten installeren door de professionals van 123vloerverwarming.nl?

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp zorgt voor warmte, zoals de naam al zegt. Het is een systeem dat werkt op elektriciteit of gas. De warmte van dit systeem wordt gebruikt om meer warmte te creëren. Hierbij wordt optimaal gebruik gemaakt van warmte uit de buitenlucht, een warmtebron of vanuit de aarde zelf.

Een warmtepomp zorgt als het ware voor een energiebesparende manier van verwarmen die ook nog eens milieuvriendelijk is. Zodra je een warmtepomp gaat gebruiken, zul je zien dat je energieverbruik daalt en je energierekening lager uitvalt. Dat willen we natuurlijk allemaal wel.

Warmtepomp en vloerverwarming

Een hybride warmtepomp en vloerverwarming vormen als het ware de ideale verwarmingscombinatie. Samen zorgen ze voor een zo laag mogelijk energieverbruik. Ook is de warmte die je op deze manier opwekt heel aangenaam.

Zowel vloerverwarming als de warmtepomp werkt het beste op lage temperaturen. Hoe lager de temperatuur, des te hoger het rendement. Een warmtepomp werkt dus extra goed met een verwarmingssysteem dat ook werkt op lage temperaturen. Dit is absoluut het geval bij vloerverwarming. Vloerverwarming heeft namelijk slechts ongeveer 35°C nodig om te zorgen voor een fijne omgevingstemperatuur.

Veelgestelde vragen over vloerverwarming in combinatie met een warmtepomp

Heb je vloerverwarming nodig bij hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp is een zogenoemde lucht/water-warmtepomp. Deze zorgt voor een andere manier van het ophalen van het warme water. Dit gaat altijd gepaard met een cv-ketel op gas. Bij vloerverwarming heb je geen cv-ketel nodig als je kiest voor een volledig warmtepompsysteem.

Kan een warmtepomp aangesloten worden op bestaande vloerverwarming?

Vloerverwarming en een warmtepomp vormen de ideale combinatie. Dit komt doordat beide systemen het beste werken met lage temperaturen. Een warmtepomp heeft het hoogste rendement bij een lage watertemperatuur. En een vloerverwarmingssysteem is het meest rendabel bij kleine temperatuurschommelingen en een lage ingestelde temperatuur. Het antwoord is dus: ja! Een warmtepomp kan aan bestaande vloerverwarming worden gekoppeld.

Welke warmtepomp voor jouw vloerverwarming?

De warmtepomp die je kiest voor jouw vloerverwarming hoeft maar één functie te hebben: het hoeft alleen het water te verwarmen. Of je nu voor een lucht/water-warmtepomp gaat of een bodem/water-warmtepomp, dit maakt uiteindelijk geen verschil. Bekijk daarom beide opties en kies wat het beste past bij jouw situatie.

Heb je vloerverwarming nodig bij warmtepomp?

Het ligt eraan wat voor warmtepomp je hebt. Bij een elektrische warmtepomp is het belangrijk om vloerverwarming te hebben. Anders wordt de woning niet goed warm. Bij een hybride warmtepomp kan het zijn dat de vloerverwarming als bijverwarming kan worden gebruikt. De bestaande warmtebronnen, zoals radiatoren, zorgen dan voor de meeste warmte in huis.

Droogbouw vloerverwarming laten installeren door de professionals van 123vloerverwarming.nl?

Wat zijn de voordelen van een vloerverwarming met een warmtepomp?

We benoemden al even een aantal grote voordelen van het combineren van vloerverwarming met een hybride warmtepomp. Het lage energieverbruik en hoog warmtecomfort is voor veel mensen al reden genoeg om te kiezen voor deze combinatie van verwarmen.

Maar wist je dat je met een vloerverwarming-en-warmtepomp-combinatie ook jouw woning kunt koelen? Ideaal voor in de zomer wanneer de temperaturen flink kunnen oplopen. Net als bij de afgifte van warmte, wordt ook de vloerkoeling heel gelijkmatig en constant afgegeven. Dat zorgt voor een aangename temperatuurbeleving in huis.

Wat zijn de nadelen van een vloerverwarming aansluiten op de warmtepomp?

Als we dan toch een nadeel moeten noemen van de vloerverwarming-warmtepomp-combinatie, dan zijn het de hogere aanschafkosten. De kosten voor een hybride warmtepomp liggen gemiddeld op €5.000 inclusief installatie. Wil je alvast globaal weten wat de aanschaf van vloerverwarming kost in jouw situatie? Bekijk dan ons overzicht met kosten van vloerverwarming. Voor een specifieke indicatie vraag je een gratis vrijblijvende offerte op.

Daarnaast geldt, net als bij ieder type vloerverwarming, dat de isolatie in de woning goed op orde moet zijn. Het kan dus zijn dat je hierin nog het één en ander moet aanpassen voordat je vloerverwarming met een warmtepomp kunt aanleggen. Je wilt namelijk niet dat de opgewekte warmte weer vervliegt.

Hybride warmtepomp-vloerverwarming-combinatie

Een hybride warmtepomp en vloerverwarming is de specifieke combinatie van systemen waar veel mensen op uitkomen in hun zoektocht. Een hybride warmtepomp is een type warmtepomp dat als het ware zal gaan samenwerken met je cv-ketel. Zo verbruik je minder gas. De warmtepomp werkt namelijk op stroom en haalt de warmte van buiten.

De tegenhanger van een hybride warmtepomp is een elektrische warmtepomp. Deze laatste werkt dus volledig op elektra en zal geen gas verbruiken. Je hebt dan ook geen cv-ketel meer nodig, waardoor de woning eigenlijk volledig van het gas af kan.

Droogbouw vloerverwarming laten installeren door de professionals van 123vloerverwarming.nl?

Schakel onze experts in voor de ideale combinatie van warmtepomp-vloerverwarming

Bij 123Vloerverwarming zijn wij erg te spreken over de combinatie van vloerverwarming met een warmtepomp. We raden dit onze klanten dan ook van harte aan!

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt over een warmtepomp en vloerverwarming. Hiervoor kun je gerust contact met ons opnemen. We voorzien je graag van extra informatie en professioneel advies, toegespitst op jouw persoonlijke situatie. Onze experts staan voor je klaar!

In 4 stappen uw vloerverwarming offerte!

Stap 1 van 4

123Vloerverwarming