8.9 van onze klanten
15.000 tevreden klanten
18.319 vloerverwarming installaties geïnstalleerd & geleverd

Nadelen vloerverwarming

Wat zijn de nadelen van vloerverwarming?

Wat zijn de nadelen van vloerverwarming? Wanneer je je gaat verdiepen in vloerverwarming, dan is dit ongetwijfeld een vraag die naar boven komt. Het is goed om je hierin te verdiepen zodat je zeker weet dat je de juiste keuze maakt. Daarom lees je hieronder alles over de nadelen van vloerverwarming.

Vloerverwarming

Droogbouw vloerverwarming laten installeren door de professionals van 123vloerverwarming.nl?

Nadelen vloerverwarming

Natuurlijk heeft vloerverwarming ook een aantal nadelen. Als je deze nadelen tegenover de voordelen van vloerverwarming zet, dan vallen ze vrijwel in het niet. Maar toch vinden we het belangrijk om je hierover te informeren.

Hieronder lees je meer over vijf van de nadelen van vloerverwarming. In het kort zijn dit:

 1. De aanschafkosten
 2. Het installatieproces
 3. Niet alle vloerafwerking is mogelijk
 4. Niet altijd rendabel
 5. Vloerverwarming als bijverwarming
Wat is het nadeel van vloerverwarming?

De kosten van de aanschaf en installatie zijn een van de grootste nadelen van vloerverwarming. Deze zijn een stuk hoger dan bij de aanleg van radiatoren. Daarnaast is het bij een bestaand huis niet makkelijk om vloerverwarming aan te leggen. Er moeten kunststof leidingen in de vloer worden gelegd waarvoor de vloer helemaal open moet.

Is het verstandig om vloerverwarming te nemen?

Zeker! Het grote voordeel van vloerverwarming is namelijk dat de temperatuur van het water van de cv-ketel omlaag kan. Met water op een lagere temperatuur kun je jouw huis al warm genoeg houden. Zelfs in de winter is het niet nodig om de temperatuur hoger te zetten.

Is vloerverwarming het waard?

Vloerverwarming is een investering die de moeite waard is. Dit type verwarming verbruikt namelijk tot wel 20% minder energie dan een traditionele verwarming met een radiator. De cv-ketel hoeft namelijk geen hoge temperatuur te leveren waardoor het rendement heel gunstig is. Ook ervaar je sneller een gevoel van comfort door de gelijkmatige warmteverdeling van vloerverwarming.

Is vloerverwarming ongezond?

Vloerverwarming is niet ongezonder dan traditionele verwarming. Integendeel zelfs! Vloerverwarming kan zelfs worden gezien als gezonder dan verwarmen met radiatoren. Het zorgt namelijk voor minder luchtverplaatsing en dus ook voor minder stof in de lucht. Zo ontstaat een beter leefklimaat in je woning wat heel gunstig kan zijn, zeker voor mensen met allergieën.

Droogbouw vloerverwarming laten installeren door de professionals van 123vloerverwarming.nl?

1. De aanschafkosten

Laten we maar direct met de deur in huis vallen. Een van de nadelen van vloerverwarming is namelijk het prijskaartje van de aanschaf. Dit kan vrij hoog zijn. Daarom is het goed om de aanschaf van vloerverwarming echt te zien als een investering die je na verloop van tijd terugverdient.

De aanschafkosten van vloerverwarming zijn afhankelijk van het type vloerverwarming en de manier van installeren. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor traditionele vloerverwarming, op basis van verwarmd water, of voor elektrische vloerverwarming. Elektrische vloerverwarming is de goedkopere variant wat betreft aanschafkosten, maar dit systeem is niet voor alle ruimtes even geschikt.

Ook de aanleg bepaalt voor een deel de investeringskosten. Een droogbouw vloerverwarming brengt andere kosten met zich mee dan een natbouw vloerverwarming. Daarom hebben we de prijzen van vloerverwarming uitgesplitst. Naast de aanschafkosten moet je natuurlijk ook rekening houden met de gebruikskosten. Pas dan heb je een compleet plaatje van de kosten van vloerverwarming.

2. Het installatieproces

Wil je vloerverwarming aanleggen in een bestaande woning? Dan is er een kans dat je rekening moet houden met een kortstondige verbouwing. Vaak moet de vloer worden opengebroken om vloerverwarming aan te leggen. De verwarming wordt dan in de vloer gefreesd. Je zult dan een aantal dagen in het stof zitten voordat het installatieproces is afgerond. Gelukkig wordt dit vaak vergeten zodra je kunt genieten van een heerlijk warm huis, iedere dag van het jaar.

3. Niet alle vloerafwerking is mogelijk

De vloerverwarming van tegenwoordig is met ontzettend veel verschillende vloeren te combineren. Zo is hout, laminaat, tegels of vinyl vaak geen probleem. Maar het is wel goed om dit vooraf na te vragen. Bij een houten vloer is het bijvoorbeeld belangrijk dat de vloer niet te dik is. Anders kan de warmte van jouw vloerverwarming niet goed doordringen en ervaar je niet het gewenste rendement. Bij andere vloeren is het belangrijk dat ze bestand zijn tegen temperatuurwisselingen. Er zijn een beperkt aantal vloeren die je beter niet kunt combineren met vloerverwarming.

4. Niet altijd rendabel

Klinkt vloerverwarming jou zo ontzettend goed in de oren dat je dit het liefst door heel je huis wilt leggen? Dat is in de praktijk mogelijk, maar houdt er dan rekening mee dat het niet altijd even rendabel zal zijn. Vloerverwarming is vooral interessant voor grotere ruimtes. Het is niet voor niets dat veel mensen kiezen voor vloerverwarming in de woonkamer.

Voor kleinere ruimtes kun je het best kiezen voor elektrische vloerverwarming. Maar ook elektrische vloerverwarming heeft nadelen, zoals hogere energielasten. Verdiep je daarom goed in de toepassing van de verwarming in jouw situatie.

5. Vloerverwarming als bijverwarming

Het kan zijn dat de vloerverwarming in jouw huis of bedrijfspand niet voldoende gaat zijn. Dit is vaak het geval wanneer het gaat om een ruimte met hoge plafonds of een pand dat niet goed geïsoleerd is. De vloerverwarming kan dan prima als bijverwarming fungeren, maar dit betekent wel dat je nog een extra warmtebron nodig zult hebben.

Vloerverwarming voor- en nadelen

Natuurlijk is het nóg interessanter om de vloerverwarming voor- en nadelen naast elkaar te zetten. De voordelen van vloerverwarming zijn namelijk een stuk groter en wegen zwaarder.

Hierbij alvast de voordelen in het kort:

 • Het hele jaar door warme voeten
 • Gelijkmatige verwarming
 • Koeling in de zomer
 • Geen radiatoren in het zicht
 • Geschikt voor alle ruimtes
 • Besparen op gas
 • Waardevermeerdering van je woning

Is vloerverwarming iets voor jou? Leg jouw plannen dan eens voor aan de experts van 123Vloerverwarming. Zo kunnen we je voorzien van advies en zetten we alle voor- en nadelen eens op een rij. Dan weet jij straks precies wat je kan verwachten en maak je een weloverwogen keuze.

Droogbouw vloerverwarming laten installeren door de professionals van 123vloerverwarming.nl?

Vertrouw op onze expertise in vloerverwarming

Bij 123Vloerverwarming zijn wij gespecialiseerd in het aanleggen en installeren van vloerverwarming. Al jarenlang zijn wij actief door heel Nederland.

Wil jij vloerverwarming laten aanleggen in jouw huis of bedrijfspand? En kun je wel wat professioneel advies en hulp gebruiken? Neem dan contact met ons op of vraag een offerte aan. Wij staan voor jou klaar met advies over de beste vloerverwarming voor jouw pand!

In 4 stappen uw vloerverwarmingofferte!

Stap 1 van 4

123Vloerverwarming