8.9 van onze klanten
15.000 tevreden klanten
18.319 vloerverwarming installaties geïnstalleerd & geleverd

Vloerverwarming houten vloer

Beste prijzen

5 jaar systeemgarantie

Specialist sinds 1980

Vloerverwarming houten vloer: dit is wat je moet weten

Vloerverwarming en een houten vloer, dat gaat toch niet samen? In veel gevallen klopt dat, maar er zijn alsnog volop mogelijkheden! Afhankelijk van het soort houten vloer kun je er prima vloerverwarming onder plaatsen. Hoe dat precies zit, leggen we hieronder aan je uit. Lees meer informatie over vloerverwarming en een houten vloer.

Vraag uw offerte aan →

Verwarmingssysteem

Neem telefonisch contact op voor vrijblijvend advies

Wat verstaan we onder een houten vloer?

Laminaat, parket, pvc of toch een massief houten vloer? Wat bedoelen we eigenlijk precies als we het hebben over een houten vloer? Gaat het om een houten constructievloer of een houten leefvloer? Al deze typen vloeren zijn tenslotte gemaakt van hout. En welke soort houten vloer is dan het beste geschikt voor vloerverwarming?

Als er in de vloerverwarmingswereld wordt gesproken over een houten vloer, dan wordt er een massief houten leefvloer bedoeld. Het grootste verschil tussen een massief houten vloer en de andere soorten die hierboven benoemd zijn, is dat een massief houten vloer volledig uit hout bestaat. Hierdoor is het een type vloer die erg kan ‘werken’. Denk hierbij aan reageren op vocht en temperatuurwisselingen. Een massief houten vloer is dus niet zo geschikt voor een vloerverwarming.

Bij parket is er bijvoorbeeld een toplaag van massief hout en zijn de onderlagen van vurenhout of multiplex. Dit maakt een groot verschil in wat de vloer kan hebben aan temperatuurverschillen.

Vloerverwarming bij een houten vloer

Nu is natuurlijk de volgende vraag: welk type vloerverwarming is geschikt voor een houten vloer?

Over het algemeen zijn er twee soorten vloerverwarming te onderscheiden: watergedragen vloerverwarming en elektrische vloerverwarming. Beide systemen kunnen onder een houten vloer worden gelegd.

Een watergedragen vloerverwarmingssysteem werkt door middel van warm water dat door buizen heen loopt. Deze buizen worden onder de houten vloer geplaatst in een ondervloer. Dit systeem is wat duurder in de aanschaf, maar goedkoper in het verbruik.

Dan is er ook nog elektrische vloerverwarming. Hierbij worden matten, kabels of folie onder de vloer geplaatst. Dit zorgt voor een minder hoge ophoging van de vloer dan bij een watergedragen systeem. Elektrische vloerverwarming is goedkoper in de aanschaf, maar duurder in het verbruik.

Welke vloerverwarming is geschikt voor een houten vloer?

Over het algemeen geldt dat een watergedragen vloerverwarming geschikter is om te gebruiken voor onder een houten vloer. Bij dit systeem zijn de temperatuurschommelingen namelijk minder groot dan bij elektrische vloerverwarming. En je wil natuurlijk niet dat de vloer krom gaat trekken.

Dit betekent niet dat elektrische vloerverwarming onmogelijk is in combinatie met een houten vloer. Het is volledig afhankelijk van jouw eigen situatie en het type vloer. Soms is elektrische vloerverwarming met een houten vloer alsnog een prima optie. Wij adviseren je graag als je twijfelt.

Wat zijn de kosten van een vloerverwarming onder een houten vloer?

De kosten van vloerverwarming kunnen erg uiteenlopen. De prijs is onder andere afhankelijk van het aantal vierkante meters, het type systeem, de manuren voor de installatie en of er nog isolatie moet worden aangebracht.

Om alvast een idee te krijgen van de prijs van vloerverwarming bij een houten vloer, kun je een kijkje nemen in ons overzicht met kosten van vloerverwarming.

Met 1 klik de prijs van infrezen berekenen

Stap 1 van 4

Informeer naar de mogelijkheden voor jouw houten vloer

Heb jij een houten vloer en wil je graag vloerverwarming? Of wil je een nieuwe houten topvloer en heb je vragen over hoe dit samengaat met jouw huidige vloerverwarmingssysteem? Aarzel niet en stel je vragen aan de experts van 123Vloerverwarming.

Wij denken graag met je mee over de mogelijkheden. Neem contact met ons op voor meer informatie of vraag direct online een gratis vrijblijvende offerte aan.

Veelgestelde vragen over vloerverwarming en een houten vloer:

Kan er vloerverwarming op een houten vloer?

Een houten vloer is een type vloer dat kan ‘werken’ bij temperatuurwisselingen en vocht. Dit komt doordat het een natuurproduct is. Hierdoor is vloerverwarming niet altijd te combineren met een houten vloer. Er zijn echter uitzonderingen waarbij deze combinatie wel te maken is. Onze experts vertellen je daar graag over.

Wat kost vloerverwarming op een houten vloer?

De kosten van vloerverwarming bij een houten vloer kunnen erg verschillen. Gemiddeld gezien liggen de kosten rond de € 50,- per vierkante meter. Er zijn echter veel verschillende systemen op de markt. Daarom doe je er goed aan om vooraf te bepalen welk vloerverwarmingssysteem jouw voorkeur heeft en om hier verschillende offertes voor op te vragen.

Welke houten vloer is geschikt voor vloerverwarming?

Niet alle houten vloeren zijn geschikt voor vloerverwarming. Nerveuze houtsoorten, zoals jatoba en beuken, zijn niet zo geschikt. Er zijn echter houtsoorten waarbij vloerverwarming wel kan werken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een eikenhouten vloer of wanneer er sprake is van een pvc-vloer.

Kan elektrische vloerverwarming op een houten vloer?

Ja! Elektrische vloerverwarming bij een vloer van hout, laminaat of parket is zeker mogelijk. Natuurlijk kun je deze vloeren niet goed in natte ruimtes plaatsen, zoals in de badkamer of in de keuken. Maar een houten vloer met vloerverwarming in de woonkamer is absoluut mogelijk.

123Vloerverwarming