8.9 van onze klanten
15.000 tevreden klanten
18.319 vloerverwarming installaties geïnstalleerd & geleverd

Hoe werkt een thermostaat bij vloerverwarming? Je leest het hier

Hoe werkt een thermostaat bij vloerverwarming? Je leest het hier

Een thermostaat is een belangrijk deel van een vloerverwarmingssysteem. Dit onderdeel zorgt er namelijk voor dat je de temperatuur van de verwarming kunt instellen. Zo kun je eenvoudig energie en geld besparen. Wie wil dat nu niet?

Bij 123Vloerverwarming houden wij ons bezig met alles wat met vloerverwarming te maken heeft. Hieronder leggen we aan je uit hoe het zit met vloerverwarming en thermostaten.

Wat is precies een thermostaat en wat doet het? Welke soorten thermostaten zijn er? Hoe moet je omgaan met een thermostaat bij zoneregeling of bijverwarming? Hoe stel je de thermostaat in en wat zijn de kosten? De antwoorden op deze, en meer vragen vind je hieronder!

Thermostaat vloerverwarming

Droogbouw vloerverwarming laten installeren door de professionals van 123vloerverwarming.nl?

Thermostaat voor vloerverwarming: wij leggen het uit!

Een thermostaat bij vloerverwarming doet hetzelfde als een thermostaat bij een radiator. Je kunt hiermee de temperatuur van de warmtebron reguleren en daarmee dus de kamertemperatuur. De thermostaat meet de temperatuur in huis en stuurt bij wanneer dat nodig is.

De temperatuur die je invult wordt door de thermostaat vergeleken met de temperatuur in de ruimte. Is de temperatuur in de betreffende kamer lager dan de temperatuur die is ingesteld? Dan zorgt de thermostaat dat er warmte bij komt. Zo heb je altijd de gewenste temperatuur in huis.

Veelgestelde vragen over thermostaat vloerverwarming:

Hoe stel ik mijn thermostaat in bij vloerverwarming?

Het instellen van de thermostaat bij vloerverwarming is heel eenvoudig. Zet eerst de thermostaat hoog, bijvoorbeeld op 30°C. Dit zorgt ervoor dat de ketel blijft branden.

Nu zet je de thermostatische regelknop van het vloerverwarmingssysteem een stukje open tot een graad of 20°C. Draai het niet helemaal naar de maximumtemperatuur. Zo krijgt het systeem de tijd om op te warmen.

Wat is de beste thermostaat voor vloerverwarming?

Het is een goede keuze om bij vloerverwarming te kiezen voor een slimme thermostaat. Deze thermostaat kan zichzelf optimaliseren en zal steeds beter gaan werken. Zo weet het systeem straks precies hoe lang de vloerverwarming nodig heeft om het huis op de juiste temperatuur te krijgen.

Hoe werkt thermostaat met vloerverwarming?

Bij vloerverwarming zit een verdeler met een ingebouwde pomp. Deze verdeler zorgt ervoor dat het water in de vloerverwarmingsbuizen wordt rondgepompt. Wordt de temperatuur van dit water te laag? Dan zorgt de thermostaatkraan ervoor dat er warm water bij komt uit de cv-installatie.

Hoe stook je het zuinigst met vloerverwarming?

Met vloerverwarming kun je heel zuinig je huis verwarmen. Stel hiervoor wel de juiste temperatuur in. Bij vloerverwarming is dit vaak rond de 40 graden. Het gelijkmatig houden van deze temperatuur is van invloed op het gebruik.

Ook goede isolatie zorgt ervoor dat je optimaal gebruik kunt maken van de vloerverwarming. En daarnaast kun je nog een pompschakelaar plaatsen of het systeem aansluiten op een duurzame warmtebron zoals een warmtepomp.

Droogbouw vloerverwarming laten installeren door de professionals van 123vloerverwarming.nl?

Wat doet een thermostaat?

De thermostaat houdt dus de temperatuur in de ruimte constant. Dit zorgt niet alleen voor een comfortabele temperatuur naar wens, maar ook voor minder energieverbruik. Met een thermostaat vloerverwarming kun je de temperatuur van jouw vloerverwarming namelijk erg goed reguleren.

Doordat de temperatuur van de vloerverwarming niet te veel schommelt, verbruik je minder energie. Houdt je de vloerverwarming op een constante temperatuur dan blijft je energieverbruik laag.

Met een thermostaat kun je ook een automatische verlaging van de temperatuur instellen voor ‘s nachts. Dit levert ook zeker een energiebesparing en een lagere energierekening op.

Soorten thermostaten

Er zijn allerlei soorten thermostaten die we grofweg in drie categorieën kunnen indelen: analoge thermostaten, draadloze thermostaten en digitale thermostaten. Welke soort je ook kiest, ze doen in de praktijk allemaal hetzelfde.

Door middel van temperatuursensoren worden de kleppen van de vloerverwarming open of dicht gezet. Zo kan er warm water door het systeem worden gepompt en neemt de temperatuur toe.

De verschillende systemen sturen allemaal deze kleppen aan. Een analoge thermostaat heeft vaak geen temperatuurweergave en ook geen display. Door de knoppen kun je de temperatuur hoger of lager zetten.

Een digitale thermostaat heeft een display waar je alle gegevens op kunt zien. Dit type heeft een ingebouwde temperatuursensor.

En de draadloze thermostaat is de meest moderne die overal kan worden geïnstalleerd. Deze thermostaat kun je vaak ook met een app bedienen.

Vloerverwarming? Zo stel je de thermostaat in

Welke thermostaat je ook kiest, je zult in het begin altijd de vloerverwarming moeten instellen. Dit wordt ook wel inregelen genoemd. Deze handeling is essentieel als je optimaal gebruik wilt maken van jouw vloerverwarming.

Je vloerverwarming instellen is gemakkelijk uit te voeren. Eerst zet je de thermostaat hoog zodat de ketel blijft branden. Vaak is een temperatuur van 30°C daarvoor goed.

Zet vervolgens de thermostatische regelknop van het vloerverwarmingssysteem een stukje open toe een graad of 20°C. Draai niet gelijk naar de maximum temperatuur. Het systeem moet de tijd kunnen krijgen om langzaam en geleidelijk op te warmen.

Geven de aanvoerleidingen warmte af aan de verdeler? En wordt de retour na een minuut of 30 ook warm? Dan gaat het stap voor stap instellen van de vloerverwarming precies zoals het zou moeten.

Zoneregeling in vloerverwarming?

Heb je in meerdere ruimtes vloerverwarming geplaatst? Dan kun je het beste kiezen voor een thermostaat met een aan/uit functie. Zo kun je iedere ruimte apart van de ander verwarmen.

Dit werkt door middel van een zogenoemde zoneklep. Dit is natuurlijk een stuk energiezuiniger dan wanneer je één thermostaat hebt die tegelijkertijd alle ruimtes warm houdt.

Bijverwarming: gebruik je je vloerverwarming als bijverwarming

Misschien gebruik jij jouw vloerverwarming wel als bijverwarming in plaats van hoofdverwarming. Hoe werkt het dan met de thermostaat?

In dit geval kun je jouw thermostaat het beste combineren met slimme radiatorknoppen op de radiatoren die je nog gebruikt. Kies dan wel voor een slimme thermostaat die de temperatuur afstemt op dat van de radiatoren. Met deze combinatie heb je een temperatuur regulatie systeem dat zelflerend is en altijd automatisch de beste instelling oppakt.

Kosten thermostaat vloerverwarming

De prijs van een thermostaat kan variëren van €5,- tot €250,-. Dit is een groot verschil en is mede afhankelijk van het soort thermostaat en de functies die je wilt hebben.

Een analoge thermostaat is de goedkoopste optie, maar heeft ook beperkte instellingen. Wil je gaan voor een draadloze thermostaat die je ook vanaf afstand kunt regelen? De kosten daarvoor liggen hoger maar het gemak van een op afstand bedienbare thermostaat is natuurlijk ook hoger.

Ben je benieuwd naar het totale kostenplaatje? Bekijk dan ook de volledige kosten van vloerverwarming.

Droogbouw vloerverwarming laten installeren door de professionals van 123vloerverwarming.nl?

Thermostaat vloerverwarming kopen?

Ga jij vloerverwarming installeren en heb je een thermostaat nodig? Of heb je al een vloerverwarmingssysteem en wil je achteraf een thermostaat installeren om kosten te besparen? We maken graag een prijsopgave voor je. Hier staat alles wat je moet weten over de kosten voor een thermostaat voor vloerverwarming.

Natuurlijk staan wij bij 123Vloerverwarming ook voor je klaar met advies. Meer weten over vloerverwarming of heb je ondersteuning nodig? We horen graag van je!  Je kan ons op verschillende manieren bereiken en we staan graag voor je klaar.

In 4 stappen uw vloerverwarming offerte!

Stap 1 van 4

123Vloerverwarming