8.9 van onze klanten
15.000 tevreden klanten
18.319 vloerverwarming installaties geïnstalleerd & geleverd

Elektrische vloerverwarming nadelen

Elektrische vloerverwarming nadelen

Ieder type vloerverwarming heeft bepaalde voor- en nadelen, zo ook elektrische vloerverwarming. Naast alle goede punten van deze vloerverwarming zijn er ook een aantal nadelen van elektrische vloerverwarming. Wat die nadelen zijn en waar je rekening mee moet houden, lees je allemaal hieronder.

Elektrische vloerverwarming nadelen

Droogbouw vloerverwarming laten installeren door de professionals van 123vloerverwarming.nl?

Wat is elektrische vloerverwarming?

Bij elektrische vloerverwarming wordt de vloer verwarmd met verwarmingskabels op elektriciteit. Dit systeem is anders dan traditionele vloerverwarmingssystemen waarbij er verwarmd water onder de vloer door wordt gepompt. Elektrische vloerverwarming wordt simpelweg aangesloten op het elektranet waarna je het direct in gebruik kunt nemen.

Elektrische vloerverwarming is eenvoudig te installeren zonder dat er een verbouwing aan te pas komt. Ook is het goedkoop in de aanschaf, waardoor het een minder grote investering is dan traditionele vloerverwarming. Het warmt snel op en is ook nog eens energiezuinig.

Al deze voordelen klinken natuurlijk perfect. Toch zijn er een aantal factoren waar je rekening mee moet houden in je keuze voor elektrische vloerverwarming.

Veelgestelde vragen over de nadelen van elektrische vloerverwarming:

Is elektrische vloerverwarming duurder dan gas?

In de aanschaf is elektrische vloerverwarming goedkoper dan traditionele vloerverwarming. Het scheelt zo een paar honderd euro. De gebruikskosten van elektrische vloerverwarming zijn echter hoger. Gas is namelijk duurder dan elektriciteit. Daarom is elektrische vloerverwarming als hoofdverwarming vaak niet aan te raden.

Wat is beter elektrische vloerverwarming of water?

Welke vloerverwarming het beste is voor jouw situatie hangt van een aantal factoren af. Is de ruimte klein? Dan is elektrische vloerverwarming een goede keuze. Het verbruik van elektrische vloerverwarming in een kleine ruimte is minder dan met een watergedragen vloerverwarmingssysteem. Ook warmt elektrische vloerverwarming sneller op dan traditionele vloerverwarming.

Is elektrische vloerverwarming energiezuinig?

Bij elektrische vloerverwarming wordt de vloer opgewarmd door middel van elektriciteit. Het is makkelijk te plaatsen, de ruimtes worden snel verwarmd, er is minder verspreiding van stof en het is ook nog eens een heel energiezuinig systeem. Elektrische vloerverwarming heeft dus heel veel voordelen en is in veel situaties een goede keuze.

Is elektrische vloerverwarming geschikt als hoofdverwarming?

Vaak wordt afgeraden om elektrische vloerverwarming als hoofdverwarming te gebruiken. Maar als de ruimte heel goed geïsoleerd is, dan kan het wel. De ramen, plafonds, wanden en de vloer zelf moeten dan echt goed genoeg geïsoleerd zijn. Anders verliest elektrische vloerverwarming te veel van zijn warmte.

Droogbouw vloerverwarming laten installeren door de professionals van 123vloerverwarming.nl?

Vooral geschikt voor kleine ruimtes

Allereerst is het goed om te beseffen dat elektrische vloerverwarming niet voor iedere ruimte even geschikt is. Dit type verwarming kun je het beste plaatsen in de kleinere ruimtes in huis. Het warmt gauw op waardoor de verwarming in een kleine ruimte snel zal zorgen voor een aangename temperatuur. In een grotere ruimte is het rendement van dit type vloerverwarming minder interessant.

Ook wordt elektrische vloerverwarming vaak gebruikt als bijverwarming in plaats van als hoofdverwarming. Het is hierdoor goed te combineren met bestaande radiatoren in de woning, bijvoorbeeld in de woonkamer. In ruimtes zoals het toilet en de badkamer kun je elektrische vloerverwarming prima als enige verwarming inzetten.

Goede isolatie is een noodzaak

Bij elektrische vloerverwarming is het extra belangrijk dat de ruimte goed geïsoleerd is. Dit geldt niet alleen voor de isolatie van de vloer zelf, maar ook de wanden en ramen zullen een goede isolatielaag moeten hebben. Als dit niet het geval is, zal veel van de warmte van de elektrische vloerverwarming verloren gaan en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Omdat goede isolatie een noodzaak is, is elektrische vloerverwarming vaak minder geschikt voor oude panden. Deze huizen of bedrijfspanden zijn vaak minder goed geïsoleerd in vergelijking met moderne woningen. In dit type panden zal elektrische vloerverwarming dus waarschijnlijk niet de gewenste effecten opleveren. Je kunt dan beter kiezen voor een watergedragen systeem of droogbouw vloerverwarming.

Hoge gebruikskosten

Vloerverwarming staat erom bekend dat het een flinke besparing kan opleveren op je energierekening. Dit is ook het geval bij elektrische vloerverwarming. Dit type vloerverwarming is energiezuinig en zal inderdaad zorgen voor een lager energieverbruik. Maar ten opzichte van andere vloerverwarmingssystemen heeft elektrische vloerverwarming wel hogere verbruikskosten.

Elektra is nu eenmaal duurder dan gas. Verwarmen met elektra is daarmee een hogere kostenpost dan verwarmen met gas. Je kunt het beste goed vooraf berekenen wat jouw gebruikskosten ongeveer zullen worden. Zo kun je elektrische vloerverwarming vergelijken met andere systemen om te zien of het in jouw geval rendabel genoeg is. Houd hierbij ook rekening met de lage aanschafkosten. Dat is dan wel weer een voordeel.

Droogbouw vloerverwarming laten installeren door de professionals van 123vloerverwarming.nl?

Laat elektrische vloerverwarming aanleggen bij jou thuis

123Vloerverwarming is jouw expert op het gebied van vloerverwarming. Door onze jarenlange ervaring zijn wij bekend met alle verschillende vloerverwarming oplossingen. Zo weten we precies welke verwarming past bij jouw situatie. Zou jij graag elektrische vloerverwarming laten plaatsen? Of ben je benieuwd naar de kosten van vloerverwarming voor jouw woning? Neem dan gerust contact met ons op of vraag direct een vrijblijvende offerte aan. Zo weet je gauw waar je aan toe bent.

In 4 stappen uw vloerverwarming offerte!

Stap 1 van 4

123Vloerverwarming