8.9 van onze klanten
15.000 tevreden klanten
18.319 vloerverwarming installaties geïnstalleerd & geleverd

Elektrische vloerverwarming of gas?

Elektrische vloerverwarming of gas?

Je wilt vloerverwarming maar twijfelt nog welke. Elektrische vloerverwarming of gas vloerverwarming? Het kan erg lastig zijn om te beslissen. Daarom zetten wij graag deze twee soorten vloerverwarming naast elkaar. Wanneer kies je voor elektrische vloerverwarming en wanneer voor gas vloerverwarming? Hieronder lees je alle informatie die je nodig hebt om een goede keuze te maken.

Elektrische vloerverwarming of gas

Droogbouw vloerverwarming laten installeren door de professionals van 123vloerverwarming.nl?

De verschillende vloerverwarmingssystemen

Als jij je net aan het verdiepen bent in vloerverwarming, dan is het goed om te weten dat er grofweg twee vloerverwarmingssystemen zijn: elektrisch en op gas. Hierin wordt dan weer onderscheid gemaakt tussen droogbouw en natbouw vloerverwarming. Dat heeft te maken met de manier waarop het geïnstalleerd wordt. Maar hier gaan we verder in op de manier van verwarmen.

Elektrische vloerverwarming wordt verwarmd door middel van elektra. Deze vloerverwarming is aangesloten op het elektranet en werkt door middel van matten, folie of kabels.

Vloerverwarming op gas betekent dat er verwarmingsbuizen onder de vloer zijn geplaatst waar warm water doorheen stroomt. Dit water wordt door middel van gas verwarmd.

Frequently Asked Questions:

Wat is goedkoper verwarmen met gas of elektrisch?

De kosten van verwarmen met gas en met elektra lopen uiteen. De aanschafkosten van een elektrische verwarmingssysteem zijn laag, maar de gebruikskosten zijn gemiddeld gezien hoog. Dit is andersom bij een vloerverwarmingssysteem op gas. Welk type vloerverwarming het voordeligst is voor jou, hangt af van veel factoren. Bijvoorbeeld de ruimte, de isolatie en of je de verwarming als bijverwarming of hoofdverwarming wilt inzetten.

Wat zijn de nadelen van elektrische vloerverwarming?

Eén van de nadelen van elektrische vloerverwarming is dat het veel energie verbruikt. Aangezien de energiekosten tegenwoordig hoog zijn betaal je dus aardig wat voor de elektriciteit die je verbruikt. Hier staat tegenover dat elektrische vloerverwarming wel goedkoper is in de aanschaf dan andere vloerverwarmingssystemen.

Is elektrische vloerverwarming energiezuinig?

Bij elektrische vloerverwarming wordt elektriciteit gebruikt om de vloer op te warmen. Hier zitten zijn veel voordelen aan. Ten opzichte van traditionele warmtebronnen is vloerverwarming namelijk erg energiezuinig. Elektrische vloerverwarming is wel minder energiezuinig dan een watergedragen vloerverwarming.

Is elektrische vloerverwarming geschikt als hoofdverwarming?

Je kunt elektrische vloerverwarming gebruiken als hoofdverwarming. Dit werkt wel alleen in goed geïsoleerde ruimtes. Dit geldt zowel voor vloerisolatie als voor wandisolatie en raamisolatie. Ook moet er een isolatielaag onder de vloerverwarming worden aangebracht om warmteverlies tegen te gaan.

Droogbouw vloerverwarming laten installeren door de professionals van 123vloerverwarming.nl?

Voordelen van elektrische vloerverwarming

Allereerst staan we stil bij de elektrische vloerverwarming. Zoals ieder systeem heeft dit zijn eigen voordelen.

Elektrische vloerverwarming warmt ontzettend snel op. Het is een kwestie van de thermostaat omhoog draaien en het systeem gaat direct aan de slag. Doordat de matten, folie of kabels direct onder de vloer liggen straalt de warmte snel door.

Ook is elektrische vloerverwarming eenvoudig aan te leggen en te installeren. Het is niet nodig om de ondervloer te frezen. Je plaatst het systeem simpelweg op de ondervloer waarna direct met de afwerking kan worden begonnen. De vloer komt door de vloerverwarming iets hoger te liggen, maar deze opbouwhoogte is zeer beperkt. 

Nadelen van elektrische vloerverwarming

Natuurlijk heeft elektrische vloerverwarming ook nadelen. Zo is het bijvoorbeeld niet geschikt voor iedere ruimte. Elektrische vloerverwarming werkt het beste in ruimtes die heel goed geïsoleerd zijn. Dit geldt voor vloerisolatie en wandisolatie, maar ook voor raamisolatie. Is jouw woning minder goed geïsoleerd, dan zal jouw elektrische vloerverwarming helaas minder rendement opleveren.

Ook is elektrische vloerverwarming wat duurder in gebruik. Er is aardig wat energie nodig om het systeem draaiende te houden. Dit merk je in de energiekosten. Deze kosten vallen echter nog steeds een stuk lager uit dan bij traditionele verwarming. Maar ten opzichte van andere vloerverwarmingssystemen is elektrische vloerverwarming in gebruik het duurst.

Voordelen van gas vloerverwarming

Dan gaan we naar de tweede vorm van vloerverwarming: gas vloerverwarming. Verwarmen met gas heeft als groot voordeel dat het heel energiezuinig is. Zolang je de thermostaat op een zo constant mogelijke temperatuur houdt, verbruik je zo weinig mogelijk energie. Het systeem blijft namelijk een beetje draaien waardoor je altijd een aangename minimumtemperatuur zult ervaren in huis.

Daarmee is het bijkomende voordeel dat je een lagere energierekening zult krijgen. En wie wil dat nu niet?

Nadelen van gas vloerverwarming

Een van de nadelen van gas vloerverwarming is dat er vaak een wat uitgebreidere installatie nodig is dan bij elektrische vloerverwarming. Bij een gas systeem moeten de verwarmingsbuizen vaak in de vloer worden gefreesd. Dit brengt een langere installatietijd en meer stof met zich mee. Houdt bij gas dus rekening met een kleine verbouwing.

Gas vloerverwarming is wel een stuk duurder in de aanschaf dan elektrische vloerverwarming. Je moet de aanschaf eigenlijk zien als een investering die je in een aantal jaar zult terugverdienen. Het kost al gauw een paar honderd euro meer in aanschaf dan een elektrisch systeem.

Meer weten over de kosten? Bekijk dan ook ons uitgebreide overzicht van de kosten van vloerverwarming. Hier behandelen we alle verschillende systemen.

Droogbouw vloerverwarming laten installeren door de professionals van 123vloerverwarming.nl?

Vraag ons om hulp

Hopelijk heb je nu iets meer informatie om een keuze te maken voor jouw perfecte vloerverwarming. Als je nog vragen hebt of advies kunt gebruiken, kun je altijd contact

met ons opnemen of online een vrijblijvende offerte opvragen.

123Vloerverwarming is namelijk jouw expert op het gebied van vloerverwarming. Met onze jarenlange ervaring hebben wij al ontelbaar veel klanten blij gemaakt met passende vloerverwarming. Of het nu gaat om een bestaande woning, een nieuwbouwwoning of een bedrijfspand, wij kennen voor iedere situatie het beste vloerverwarmingssysteem.

In 4 stappen uw vloerverwarming offerte!

Stap 1 van 4

123Vloerverwarming