8.9 van onze klanten
15.000 tevreden klanten
18.319 vloerverwarming installaties geïnstalleerd & geleverd

Hoe werkt vloerverwarming?

Hoe werkt vloerverwarming?

Vraag jij je af: hoe werkt vloerverwarming? De werking van vloerverwarming hangt af van het systeem. In de basis werkt vloerverwarming zo dat er warmte uit de vloer of een systeem op de vloer komt en dat deze warmte opstijgt, waardoor de ruimte gelijkmatig verwarmd wordt.

Vloerverwarming is een stuk energiezuiniger dan verwarmen met traditionele verwarming, zoals radiatoren. Het is weliswaar een investering, maar na 10 tot 15 jaar heb je je investering alweer terugverdiend. Bovendien ben je met een vloerverwarming zuiniger voor het milieu, omdat je minder energie verbruikt dan bij traditionele verwarmingssystemen.

Wat is vloerverwarming?

Vloerverwarming werkt ofwel met elektriciteit, door middel van matten of kabels onder de dekvloer, ofwel met warm water dat door buizen in de vloer loopt. Dit water hoeft vele malen minder warm te worden vergeleken met traditionele radiatoren, wat vloerverwarming extra zuinig maakt in gebruik.

De verwarming komt ofwel in of op de vloer. De ruimte wordt gelijkmatig verwarmd, waardoor het sneller behaaglijk aanvoelt dan met radiatoren die één hoek van de kamer verwarmen. In het laatste geval zijn de temperatuurverschillen groot.

Vloerverwarming is dus letterlijk wat het woord zegt; verwarming die in de vloer verwerkt is!

Vloerverwarming

Droogbouw vloerverwarming laten installeren door de professionals van 123vloerverwarming.nl?

Vloerverwarming als hoofdverwarming

Vloerverwarming als hoofdverwarming betekent letterlijk dat je alleen gebruik maakt van vloerverwarming om je huis te verwarmen. De capaciteit van het systeem is dan voldoende om de ruimte te verwarmen.

Het systeem geeft ofwel met water of elektriciteit voldoende warmte voor een behaaglijk warme vloer. Dit is niet alleen fijn voor je voeten, maar ook de rest van het huis voelt behaaglijk aan.

Steeds vaker wordt vloerverwarming als hoofdverwarming gebruikt, de systemen worden steeds beter en kunnen meer capaciteit aan.

Vloerverwarming als bijverwarming

Er zijn ook redenen te bedenken om vloerverwarming als bijverwarming te gebruiken. Soms zijn radiatoren nodig om bijvoorbeeld koudeval tegen te gaan bij ramen die enkel glas zijn.

Ook kan vloerverwarming als bijverwarming een manier zijn om de verwarming in verschillende ruimtes beter of sneller te regelen.

Wat zijn de kosten voor vloerverwarming?

De aanleg- en energiekosten voor vloerverwarming zijn afhankelijk van verschillende factoren. Neem je de vloerverwarming als hoofdverwarming of als bijverwarming? Kies je voor een systeem op elektriciteit of een systeem met warm water?

Voor hoofdverwarming op 80 m2 oppervlakte moet je rekening op circa € 1750,- tot € 1900,- euro. Dit verdien je weer terug na zo’n 10 tot 15 jaar. Wanneer je ergens langer woont, loont het om over te gaan op vloerverwarming.

Wil je meer lezen over de kosten voor vloerverwarming? Bekijk dan onze informatie over de kosten van vloerverwarming.

Ben jij benieuwd hoe vloerverwarming zou werken in jouw specifieke situatie, maar ook wat het gaat kosten? Vraag dan direct vrijblijvend een offerte voor vloerverwarming aan. We vertellen je graag wat de kosten voor vloerverwarming zijn en wat de mogelijkheden zijn in jouw situatie.

Laat vloerverwarming aanleggen door onze experts

Vloerverwarming laat je aanleggen door onze specialisten. Kies voor een vloerverwarming die we in de vloer frezen, of een mat die je onder de dekvloer legt. Voor elk huis is er een passende vloerverwarming! Neem direct contact met ons op voor de beste oplossing voor jouw warme vloer!

Droogbouw vloerverwarming laten installeren door de professionals van 123vloerverwarming.nl?

Veelgestelde vragen over de werking van vloerverwarming:

Hoe stook je het zuinigst met vloerverwarming?

Je kan zeker besparen dankzij vloerverwarming! Je hebt het meeste profijt van je vloerverwarming wanneer de ruimte goed geïsoleerd is. Dit geldt vanzelfsprekend voor elke vorm van verwarming, maar zeker voor vloerverwarming. Een systeem dat op water werkt, blijft dan goed op temperatuur en verbruikt dan erg weinig.

Ook de juiste temperatuur is belangrijk voor het verbruik. Doordat de vloerverwarming een lagere temperatuur gebruikt dan radiatoren, is het direct al een stuk zuiniger in verbruik.

Waar moet de thermostaat van de vloerverwarming op staan?

De thermostaat van de vloerverwarming moet vaak net iets hoger staan dan de gewenste temperatuur in de kamer. Dit is bij een vloerverwarming even zoeken, omdat het ook afhankelijk is van de isolatie van de ruimte, en het systeem vaak langzaam reageert.

Zet het daarom slechts één graadje warmer of kouder en wacht een paar uur af of dat de betere temperatuur is.

Hoelang duurt een ruimte 1 graad opwarmen met vloerverwarming?

Je vloerverwarming doet er meestal relatief lang over om een ruimte op te warmen. Een elektrisch systeem is wel sneller dan een systeem met warm water, maar ga uit van 1 graad per uur opwarming wanneer je een warm water-vloerverwarming hebt.

Dat is natuurlijk langzaam. Het grote voordeel is dat het watergedragen systeem, wanneer het eenmaal warm is, goed warm blijft en dan weinig verbruikt.

Op hoeveel graden moet de vloerverwarming staan?

Het is persoonlijke keuze op hoeveel graden je de thermostaat van de vloerverwarming zet. Het is wel raadzaam om de thermostaat net iets hoger zetten dan de temperatuur die je in de ruimte wenst te hebben.

De temperatuur van het water ligt vaak zo tussen de 30°C en 40°C graden. Dit is een stuk lager dan de 70°C graden die nodig is wanneer je traditionele radiatoren gebruikt om je huis te verwarmen.

123Vloerverwarming