8.9 van onze klanten
15.000 tevreden klanten
18.319 vloerverwarming installaties geïnstalleerd & geleverd

Elektrische vloerverwarming kosten

Elektrische vloerverwarming kosten

Elektrische vloerverwarming is één van de soorten vloerverwarming waar je voor kunt kiezen. Hieronder vertellen we je meer over elektrische vloerverwarming en de kosten daarvan. We staan stil bij zowel de aanschafkosten als de verbruikskosten om je een totaalplaatje te geven. Zo weet je alles over de kosten voor elektrische vloerverwarming!

Elektrische vloerverwarming kosten

Droogbouw vloerverwarming laten installeren door de professionals van 123vloerverwarming.nl?

Wat is elektrische vloerverwarming?

Er zijn tegenwoordig veel verschillende vloerverwarmingssystemen op de markt. Elektrische vloerverwarming is daar één van. Zoals je vast al verwacht is dit een systeem dat werkt op elektriciteit. Hier zitten allerlei voordelen aan. Bijvoorbeeld dat elektrische vloerverwarming snel opwarmt zodat je heel snel kunt genieten van een aangename warmte in huis. Maar ook dat het eenvoudig aan te leggen is. Daarover later meer.

Elektrische vloerverwarming kan op verschillende manieren worden geplaatst. Vaak wordt er gebruik gemaakt van folie, kabels of matten waar de verwarming in is verwerkt. Ideaal als je niet zit te wachten op een grootschalige verbouwing, maar wel graag vloerverwarming wilt. Het is namelijk eenvoudig te plaatsen zonder de hele vloer open te halen.

Veelgestelde vragen over elektrische vloerverwarming:

Wat kost een vloerverwarming aan stroom?

De gemiddelde kosten voor stroom in Nederland zijn €0,29 per kWh. Hiervoor krijg je 1 kW oftewel 1000 watt stroom. Gemiddeld heeft een vloerverwarming een vermogen van 650 watt. Dan kom je gemiddeld op €0,188 cent per uur uit aan stroomkosten.

Hoeveel kost elektrische vloerverwarming per jaar?

De jaarlijkse kosten voor elektrische vloerverwarming zijn gemiddeld ongeveer €55,-. Hierbij gaat het om de verbruikskosten. De aanleg van elektrische vloerverwarming kost rond de €500,- per m2, gebaseerd op vijf vierkante meter. Dit is inclusief alle benodigdheden voor de aanleg en de montage.

Is elektrische vloerverwarming energiezuinig?

Vloerverwarming verbruikt minder energie dan bijvoorbeeld radiatoren. Deze verwarming draait namelijk op een lagere temperatuur dan een centrale verwarming. Toch zorgen beide systemen voor dezelfde hoeveelheid warmte. Uiteindelijk is vloerverwarming dus energiezuiniger en zul je er lagere energiekosten aan overhouden.

Hoeveel kost elektrische vloerverwarming per m2?

Bij elektrische vloerverwarming zijn er twee kostenposten waar je rekening mee moet houden: de aanschafkosten en de verbruikskosten. De aanschafkosten zijn gemiddeld €500,- voor vijf m2 aan vloeroppervlakte. De verbruikskosten zitten ongeveer tussen de €30,- en €90,- per jaar.

Droogbouw vloerverwarming laten installeren door de professionals van 123vloerverwarming.nl?

Soorten elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming bestaat dus uit systemen met folie, kabels of matten. Hoe gaat dit precies in zijn werk?

Bij vloerverwarming met folie zijn er verwarmingsbanen verwerkt in kunststoffolie. Deze folie is heel dun, waardoor het gemakkelijk onder een laminaat-, parket- of houten vloer geplaatst kan worden. De folie wordt op polystyreen platen vastgemaakt zodat er geen warmteverlies kan ontstaan.

Kies je voor elektrische vloerverwarming met kabels, dan worden deze in een lussenpatroon op de ondervloer gelegd. Vaak is het nodig om hiervoor eerst de sleuven te frezen. De flexibele kabel wordt vervolgens met tape of tie-rips aan de wapening van de vloer bevestigd. Even aansluiten op de elektra en je kunt direct jouw vloerverwarming in gebruik nemen.

En dan is er nog het meest gebruikte systeem: elektrische vloerverwarming met matten. Dit zijn matten van glasvezel waar elektrakabels op zijn bevestigd. Deze matten kunnen direct op de ondervloer worden gelegd. Zo ligt de mat dicht bij het vloeroppervlak waardoor de vloerverwarming erg energiezuinig kan werken.

Elektrische vloerverwarming als bijverwarming

Zoals je wellicht al weet, kun je vloerverwarming inzetten als bijverwarming of hoofdverwarming. In het eerste geval maak je gebruik van meerdere warmtebronnen om een ruimte te verwarmen. In het tweede geval is vloerverwarming je enige warmtebron.

Elektrische vloerverwarming is uitermate geschikt als bijverwarming. De radiatoren of een andere warmtebron zorgen dan voor de meeste warmte. De vloerverwarming voegt hier een aangename vloertemperatuur aan toe. Zeker in goed geïsoleerde, kleine ruimtes is elektrische vloerverwarming als bijverwarming een goede keuze.

Elektrische vloerverwarming als bijverwarming is goedkoper in de aanschaf dan wanneer je het als hoofdverwarming gebruikt. Maar je hebt natuurlijk ook nog de kosten van de andere warmtebronnen waar je rekening mee moet houden.

Elektrische vloerverwarming als hoofdverwarming

Als hoofdverwarming is elektrische vloerverwarming iets minder geschikt. De gebruikskosten zijn namelijk hoger dan bij een watergedragen vloerverwarmingssysteem. De elektrakosten kunnen flink oplopen als je een ruimte enkel en alleen door elektrische vloerverwarming wilt verwarmen. Zeker wanneer het om een grotere ruimte gaat, zoals een woonkamer. En dit geldt ook zeker voor slecht geïsoleerde ruimtes.

Wil je overstappen op vloerverwarming als hoofdverwarming? Dan kun je overwegen om voor een watergedragen systeem te gaan. Hierbij liggen er verwarmingsbuizen onder de vloer waar warm water doorheen wordt gepompt. In dit geval ben je dan een stuk voordeliger uit dan met een elektrisch vloerverwarmingssysteem.

Aanschafkosten elektrische vloerverwarming

We stipten eerder al een paar aspecten van de kosten van elektrische vloerverwarming aan. Want de grote vraag is natuurlijk: Wat kost elektrische vloerverwarming eigenlijk? De kosten zijn op te delen in twee soorten: installatie- of aanschafkosten en de gebruikskosten.

De aanschafkosten van elektrische vloerverwarming zijn laag ten opzichte van andere vormen van vloerverwarming. Het scheelt al gauw een paar honderd euro. Dat is mooi meegenomen! Voor een ruimte van 40 vierkante meter betaal je ongeveer € 600,- aan aanschafkosten. Dit bedrag kun je het beste zien als een investering die je in de loop van de jaren zult terugverdienen. Je energieverbruik gaat namelijk omlaag, waardoor je daar een voordeel kunt halen.

Verbruikskosten elektrische vloerverwarming

De lagere verbruikskosten is natuurlijk wat vloerverwarming interessant maakt. Het is even een investering in de aanschaf, maar deze verdien je terug voordat je er erg in hebt.

Nu zijn verbruikskosten natuurlijk erg persoonsafhankelijk. Ook hangen ze af van de capaciteit die je nodig hebt om de ruimte met vloerverwarming op een aangename temperatuur te krijgen.

Gemiddeld gezien heb je ongeveer 100 Watt per m2 nodig om een goede temperatuur te bereiken. Is jouw ruimte minder goed geïsoleerd? Ga dan uit van 120 Watt per m2. Heb je juist goede isolatie of gebruik je jouw vloerverwarming als bijverwarming? Dan is 80 Watt genoeg. Vermenigvuldig deze wattages met jouw energietarief per kWh om jouw energiekosten uit te rekenen.

Gemiddeld genomen kun je uitgaan van € 0,188 per uur aan stroomkosten. Op jaarbasis kom je dan uit op ongeveer € 60 in totaal. Kijk ook of verwarming op gas in plaats van elektrische vloerverwarming wellicht een verstandige keuze is in jouw situatie.

Meer informatie over de kosten van vloerverwarming? We hebben ook een compleet overzicht van de kosten van vloerverwarming voor je gemaakt. Zo kun je in één oogopslag zien welk systeem welke kosten met zich meebrengt.

Wanneer kiezen voor elektrische vloerverwarming?

Als we alle kosten op een rij zetten, dan komt het erop neer dat elektrische vloerverwarming het beste rendement oplevert in kleinere ruimtes. Met deze vloerverwarming duurt het namelijk even voordat de ruimte is opgewarmd. Het is daardoor heel geschikt voor ruimtes zoals de badkamer en minder geschikt voor bijvoorbeeld een woonkamer.

Een kleine slaapkamer, toilet, werkkamer of bijkeuken kan ook prima verwarmd worden met elektrische vloerverwarming. Wil je vloerverwarming in een groter vertrek? Kijk dan eens naar onze andere vloerverwarming opties.

Droogbouw vloerverwarming laten installeren door de professionals van 123vloerverwarming.nl?

Vraag meer informatie over elektrische vloerverwarming

Sluit elektrische vloerverwarming aan bij jouw wensen? Of wil je graag meer informatie over vloerverwarming in het algemeen? Neem dan gerust contact met ons op voor meer informatie. Ook kun je via onze website direct een vrijblijvende offerte aanvragen. Zo weet jij straks precies wat de kosten van jouw elektrische vloerverwarming zullen zijn.

In 4 stappen uw vloerverwarming offerte!

Stap 1 van 4

123Vloerverwarming