8.9 van onze klanten
15.000 tevreden klanten
18.319 vloerverwarming installaties geïnstalleerd & geleverd

Temperatuur van vloerverwarming instellen

Wat is de warmteafgifte vloerverwarming per m2?

Overweeg jij vloerverwarming en twijfel je hoe je de temperatuur het best kan instellen? Dan ben je natuurlijk benieuwd naar de warmteafgifte van vloerverwarming per m2. De vloerverwarming moet natuurlijk krachtig genoeg zijn om een hele ruimte op de juiste temperatuur te brengen, ook wanneer dit bijvoorbeeld een hoge ruimte is.

Daarnaast zijn er verschillende soorten vloerverwarming, zoals vloerverwarming op basis van warm water of elektrische vloerverwarming. De werking van deze systemen verschilt en daarom is het belangrijk om je wensen goed in kaart te brengen. Jouw wensen bepalen namelijk uiteindelijk welk systeem het beste bij je past. Hier lees je meer over de warmteafgifte van vloerverwarming per m2 en het goed instellen van de temperatuur in de ruimte.

Vloerverwarming

Droogbouw vloerverwarming laten installeren door de professionals van 123vloerverwarming.nl?

Hoe bereken je de beste temperatuur en de capaciteit van de vloerverwarming?

Voor het berekenen van de benodigde capaciteit is de vuistregel om het aantal m3 van een ruimte te berekenen. Dit is niets meer en niets minder dan de hoogte vermenigvuldigen met de lengte en de breedte van de kamer.

Deze kubieke meters vermenigvuldigen we met 70 Watt en zo weten we eenvoudig hoeveel Watt een ruimte ongeveer nodig heeft. Dit is de ruwe schatting, want er zijn meer zaken die van invloed zijn op het berekenen van het vermogen.

Het vermogen wordt ook wel de warmteafgifte van de vloerverwarming per m2 genoemd. Het maakt veel verschil hoe goed de isolatie is waar de vloerverwarming komt wanneer je wil bepalen of er voldoende vermogen is om de ruimte goed te verwarmen tot de juiste temperatuur. Heb je te maken met slechte isolatie? Dan gaat veel warmte verloren en zul je wellicht meer capaciteit nodig hebben om toch een warme ruimte te realiseren met een aangename temperatuur.

Frequently Asked Questions

Hoe bereken je de capaciteit van vloerverwarming?

De benodigde capaciteit bereken je door de inhoud van je kamer in m3 te berekenen. Deze m3 vermenigvuldig je met 70, dan zit je altijd aan de ruime kant. Bij zeer goed geïsoleerde ruimtes kun je van 50 watt uitgaan.

Wat beïnvloed de warmteafgifte van een vloerverwarming?

Er zijn verschillende systemen vloerverwarming beschikbaar die elk anders werken. Ook bepaalt de isolatie hoeveel profijt je hebt van de vloerverwarming. Er is altijd een systeem mogelijk voor jouw vloerverwarming.

Hoeveel m3 verbruikt vloerverwarming?

Er zijn systemen vloerverwarming die (deels) op gas werken. Het verbruik is afhankelijk van de isolatie, maar ligt altijd lager dan de traditionele radiatoren. Het water dat door de leidingen loopt, is namelijk veel warmer bij radiatoren.

En eenmaal op temperatuur verbruikt een vloerverwarming op water bijna niets meer.

Hoeveel kWh heb je nodig voor vloerverwarming?

Het verbruik is afhankelijk van de isolatie, maar uiteraard ook externe factoren zoals de buitentemperatuur. Op koude winterse dagen vraag je veel meer van je verwarming. De uitersten liggen zo vanaf 0,025 tot 0,9 kWh per m2.

Droogbouw vloerverwarming laten installeren door de professionals van 123vloerverwarming.nl?

Hoe werkt vloerverwarming?

In de basis is vloerverwarming precies wat het woord zegt: verwarming in de vloer. Er zijn twee verschillende systemen te onderscheiden, namelijk vloerverwarming met waterbuizen of elektrische vloerverwarming. Maar hoe werkt vloerverwarming eigenlijk?

Afhankelijk van de grootte van de ruimte kies je voor het ene of juist het andere systeem.

Een vloerverwarming met buizen warm water heeft langer de tijd nodig om op te warmen. Wanneer een ruimte eenmaal warm is, is er weinig energie nodig om de ruimte warm te houden. Het is dus zuiniger en meer geschikt voor grote ruimtes dan elektrische systemen. Aan de andere kant is dit systeem duurder in aanschaf, maar doordat het zuinig is in verbruik is het toch een goede investering.

Kies je voor een vloerverwarming op elektriciteit? Dan hoef je soms zelfs niet in de vloer te frezen. Er bestaan speciale matten, kabels of folie die je als het ware op de vloer plakt. Deze matten geven de warmte af en zorgen dat er geen ingrijpende verbouwing nodig is.

Dit systeem warmt veel sneller op dan traditionele vloerverwarmingsbuizen. Daardoor is het geschikt voor kleine ruimtes die niet continu gebruikt worden, zoals een badkamer.

De kosten voor vloerverwarming zijn onder meer afhankelijk van welk systeem je kiest. Wanneer je het juiste systeem voor jouw woning kiest, ben je altijd het voordeligst uit.

Hoe bereken je de warmteafgifte per m2?

De benodigde warmteafgifte bereken je door de capaciteit die nodig is uit te rekenen. Dit bereken je per m3, dat wil zeggen de inhoud van een ruimte. In onderstaand voorbeeld willen we vloerverwarming in de woonkamer plaatsen.

Van je woonkamer neem je de afmetingen in de hoogte, breedte en lengte. Die vermenigvuldig je.

Dit getal is het inhoud van je kamer in m3. Deze vermenigvuldig je met 70 (watt), dan heb je het aantal watt dat je nodig hebt. Dit is aan de hoge kant en afhankelijk van de isolatie van de kamer of je woning.

Heb je een nieuwbouwwoning? Dan is je huis waarschijnlijk goed geïsoleerd, en kan 50 watt per m3 al voldoende zijn.

Droogbouw vloerverwarming laten installeren door de professionals van 123vloerverwarming.nl?

Heb je advies nodig voor het kiezen van een vloerverwarming?

Wil je warmteafgifte berekenen en de perfecte temperatuur vinden voor jouw vloerverwarming? We helpen je graag verder! Onze specialisten vertellen je welk type vloerverwarming past bij jouw wensen. Je krijgt dus een passend advies voor jouw verwarmingsvragen.

Kijk op onze offerte-pagina en vraag vrijblijvend een gratis offerte aan voor vloerverwarming.

In 4 stappen uw vloerverwarming offerte!

Stap 1 van 4

123Vloerverwarming