8.9 van onze klanten
15.000 tevreden klanten
18.319 vloerverwarming installaties geïnstalleerd & geleverd

Hoe werkt elektrische vloerverwarming

Hoe werkt elektrische vloerverwarming? Uitleg en voorbeelden

Elektrische vloerverwarming is in essentie een vrij eenvoudig systeem. Maar als je nieuw bent in de wereld van vloerverwarming, dan is het natuurlijk normaal dat je veel vragen hebt. Elektrische vloerverwarming, hoe werkt het eigenlijk? Hoe snel werkt elektrische vloerverwarming? En kun je elektrische vloerverwarming als hoofdverwarming in de woonkamer gebruiken? Het antwoord op al deze vragen en meer, lees je hieronder.

Elektrische vloerverwarming: hoe werkt het?

Om maar even met de spreekwoordelijke deur in huis te vallen: elektrische verwarming zorgt voor een warme vloer op een andere manier dan traditionele vloerverwarming. Traditionele vloerverwarming werkt namelijk door middel van warm water dat door buizen onder de vloer wordt gepompt. Zo krijg je een lekker warme vloer, maar zit je ook vast aan het gebruik van een cv-ketel.

Bij het gebruiken van elektrische vloerverwarming wek je warmte op door matten, folie of kabels. Hierbij is alleen elektriciteit nodig, waardoor het een ideale optie is als je volledig van het gas af wilt. De kosten voor elektrische vloerverwarming zijn ook nog eens een stuk lager dan voor traditionele vloerverwarming. Bekijk onze pagina over de kosten van vloerverwarming voor meer informatie.

Vloerverwarming

Droogbouw vloerverwarming laten installeren door de professionals van 123vloerverwarming.nl?

Welke soorten elektrische vloerverwarming zijn er?

Er zijn drie verschillende soorten elektrische vloerverwarming: matten, folie of kabels.

  1. Elektrische vloerverwarming met matten komt het meeste voor. Deze matten zijn gemaakt van glasvezel en daar zijn elektrakabels op vastgemaakt. De matten plaats je direct op de ondervloer zodat het vrijwel direct onder de topvloer komt te liggen.
  2. Bij folie wordt gebruik gemaakt van kunststoffolie waar verwarmingsbanen in zijn verwerkt. De folie is dus één groot geheel dat op platen van polystyreen wordt vastgemaakt. De folie is eenvoudig te plaatsen en zorgt voor een minimale ophoging van de vloer.
  3. En dan is er nog elektrische vloerverwarming met kabels. Deze kabels worden in lussen op de ondervloer geplaatst. Hiervoor is het wel vaak nodig om de vloer te frezen, zodat de lussen mooi wegvallen.

Hoe snel werkt elektrische vloerverwarming?

Met ieder type vloerverwarming duurt het even voordat de vloer warm is. Maar hoelang duurt het voordat elektrische vloerverwarming warm is? Dit is vooral afhankelijk van de isolatie en de topvloer. Heeft jouw vloer een hoge isolatiewaarde per m2? En heb je bijvoorbeeld een pvc-vloer als topvloer? Dan zal het sneller gaan dan bij een lage isolatiewaarde en een houten vloer.

Elektrische vloerverwarming als hoofdverwarming woonkamer

Ondanks dat elektrische vloerverwarming snel werkt, is het niet aan te raden om dit type vloerverwarming in grote ruimtes te gebruiken. Bij elektrische vloerverwarming als hoofdverwarming in grote ruimten is de ervaring dat de vloerverwarming veel energie gebruikt.

Dit type vloerverwarming is echter uitermate geschikt voor ruimtes zoals het toilet, de badkamer of de werkkamer. Je kunt elektrische vloerverwarming dus beter gebruiken als het hoofdsysteem in kleine ruimtes en als bijverwarming in grote ruimtes.

Vraag direct een offerte aan voor jouw elektrische vloerverwarmingssysteem

Ben je enthousiast geworden over elektrische vloerverwarming? Neem dan contact met ons op voor meer informatie of vraag direct een vrijblijvende offerte aan via onze offerte-pagina.

Droogbouw vloerverwarming laten installeren door de professionals van 123vloerverwarming.nl?

Veelgestelde vragen over elektrische vloerverwarming

Hoelang duurt het voordat elektrische vloerverwarming warm is?

Elektrische vloerverwarming reageert over het algemeen heel vlot. Maar hoelang het precies duurt voordat het warm is, hangt af van de isolatie en de vloerbedekking. Dit verschilt dus per ruimte en per situatie.

Elektrische vloerverwarming: hoe werkt het?

Bij elektrische vloerverwarming wordt de vloer verwarmd door elektrische matten, kabels of folie. De elektriciteit zorgt voor warmte die van onder de vloer door de vloer zelf heen trekt. Zo krijg je een heel aangename vloertemperatuur in huis.

Wat zijn de nadelen van elektrische vloerverwarming?

Er zijn een aantal nadelen van elektrische vloerverwarming. Elektrische vloerverwarming heeft een hoog energieverbruik. Een watergedragen systeem is nog altijd voordeliger in gebruik. Elektrische vloerverwarming is dus minder geschikt voor de grote ruimtes in huis. Ook kun je met dit type vloerverwarming niet koelen, wat met traditionele vloerverwarming wel mogelijk is.

Is elektrische vloerverwarming goedkoper dan gas?

Kies je voor elektrische vloerverwarming of voor gas? Elektrische vloerverwarming is qua aanschaf een stuk goedkoper dan vloerverwarming met gas. Hiermee bespaar je zo een paar honderd euro in de installatiekosten. Maar de kosten van het verbruik van de vloerverwarming zijn bij elektrische vloerverwarming wel hoger. Daarom is het af te raden om deze vloerverwarming als hoofdverwarming te gebruiken.

123Vloerverwarming